workshop

Hands-on leren met objecten

Ontwikkelen van creatieve denkvaardigheden

In deze workshop leer je hoe je tastbare objecten en materialen kunt inzetten in je lespraktijk. Je creëert een speelveld, waar ruimte is voor een ‘Playful Curious Mind’. Tijdens twee bijeenkomsten onderzoeken we hoe je met deze hands-on leerstrategie de Creatieve Denkvaardigheden prikkelt en ontwikkelt.

Leren met objecten

Denken en waarnemen met je handen

De werkelijkheid verandert als je je handen gebruikt om te denken en waar te nemen. Het is een natuurlijke reflex om te voelen aan iets wat je nieuwsgierigheid prikkelt. Door al je zintuigen te gebruiken, spreek je meer breingebieden aan. Je krijgt grip op meer abstracte concepten. Begrijpend leren stimuleert het receptief, creërend, reflectief en analyserend vermogen.

Individuele en collectieve creativiteit

In deze workshop werk je aan de ontwikkeling van je eigen creatieve mindset. De basisvaardigheden van creatief denken komen aan bod. o.a. Scherp waarnemen, associëren, verbeelden, improviseren. Je krijgt praktische handvatten om deze mindset en vaardigheden vakoverstijgend toe te passen. In de periode tussen de twee bijeenkomsten ga je met een concrete les aan de slag. Je stemt af op het leerniveau van jouw eigen leerlingen. Tijdens de tweede middag gaan we verdiepen. We wisselen onze ervaringen en ideeën uit en maken optimaal gebruik van de groepsdiversiteit en onze collectieve creativiteit.

Voor wie is deze workshop?

De workshop is speciaal ontwikkeld voor onderwijsprofessionals in PO en VO. Voor leraren, intern begeleiders, leesconsulenten en coaches, die hun eigen creatieve denkvermogen willen ontwikkelen en dit ook willen stimuleren bij hun leerlingen.

Begrijpend leren raakt aan verschillende leerdoelen en competenties:
Kerndoelen PO: 54 – 55 – 56 | VO: 48+49 – 50 – 51+52

Wat levert het je op?

  • inspiratie en concrete handvatten om ‘Begrijpend leren’ in te zetten in je eigen praktijk.
  • ontwikkeling van jouw eigen Creatieve mindset.
  • basiskennis van de vaardigheden Creatief denken.
  • inzicht in hoe je een rijke betekenisvolle leeromgeving creëert.
  • ervaring hoe betrokkenheid, nieuwsgierigheid en leermotivatie geprikkeld wordt.

Nieuwsgierig geworden?

Ben je geïnteresseerd? Laat het ons weten via onderstaand formulier. Bij voldoende interesse kan een open workshop ingepland worden.
Wil je deze workshop met je team volgen? Vermeld dit dan bij de opmerkingen. We nemen dan contact met je op om de mogelijkheden te bespreken.

Workshop op maat

De workshop kan ook als teamsessie aangevraagd worden, of in de vorm van een gastles op school. Heb je hierover vragen, of wil je overleggen? Neem contact met ons op. Wij denken en puzzelen graag mee, om ons aanbod passend te maken.