1 Man, 6 verhalen

‘Decoy’ betekent zo veel als ‘in de val lokken’, ‘misleiden’. Het is één van de experimenten van The Lab, ontwikkeld door Canon. ‘To shift creative thinking behind the lens’.

“A photograph is shaped more by the person behind the camera than by what’s in front of it.”

Om te bewijzen dat wij allemaal iets anders zien en dat onze waarneming gekleurd wordt door onze aannames, werden 6 fotografen uitgenodigd voor een portretsessie met een twist. De 6 fotografen kregen allemaal de opdracht, afzonderlijk van elkaar, een portretfoto te maken. Van dezelfde man, met dezelfde camera, in dezelfde ruimte. Maar met een ander verhaal als startpunt.

‘Shifting creative thinking behind the lens’.

Ik laat dit filmpje regelmatig zien in mijn AHA! -workshops. Het is dankbaar materiaal om te observeren. Wat gebeurt er allemaal in dit filmpje? De boodschap is helder en mooi:

Hoe onze aannames onze waarneming beïnvloeden en wij allemaal iets anders zien. 

En wat gebeurt er nog meer? We kijken er soms meerdere keren naar. Hoe worden de fotografen subtiel beïnvloed door het model? En hoe worden wij, als kijkers van dit filmpje, beïnvloed door de muziek en de montage? 

En waarom laat ik het zien? Om bewustzijn te creëren hoeveel meer wij kunnen waarnemen, als we met meer aandacht en helderheid leren observeren.