workshop

Design Fiction

Innovatief & Creatief denken

Wat als … we onze toekomst zelf kunnen ontwerpen?
Design Fiction is een manier om een mogelijke toekomst met elkaar te bedenken en vorm te geven. In deze workshop werken we op een toegankelijke manier samen aan een innovatief ontwerp. Na een korte introductie over het begrip ‘Innovatie’, wakkeren we onze verbeeldingskracht en ons innovatieve denkvermogen aan.

Voor wie is deze workshop?

Voor onderwijsprofessionals in PO (midden- en bovenbouw), VO, MBO en HBO. Die hun eigen creatieve & innovatieve mindset willen prikkelen. Voor nieuwsgierige leraren, die willen leren hoe je Design Fiction kunt toepassen in de praktijk.

Dagelijks hebben we te maken met veranderingen en vernieuwingen in het onderwijs. Onderwijsinnovatie in de breedste zin van het woord en kleine veranderingen op groepsniveau. Het vraagt om mentale veerkracht en wendbaarheid, van leraren én leerlingen.

We kunnen onze toekomst niet voorspellen, maar we kunnen hem wel verbeelden en creëren.

Maar hoe ontwikkel je nu zo’n flexibele, kritische en creatieve mindset?
Hoe ontwikkel je met je team én met je leerlingen een creatieve innovatie-cultuur, ‘where the magic happens’? 

Design Fiction is een tool om het creatieve denkvermogen te prikkelen en een innovatieve mindset te ontwikkelen. Je leert te denken in mogelijkheden en kansen. Buiten onze vertrouwde kaders. We verkennen samen een mogelijke toekomst. Dat kan betrekking hebben op producten, maar ook op ideeën en idealen. Design Fiction daagt je uit aannames te toetsen en overtuigingen te onderzoeken.

Where the magic happens

Na de introductie, creëren we een speelveld, waar ruimte is voor onderzoek en experiment. We werken met tastbare objecten, ‘hands-on’, aan een innovatieve uitdaging. Onze collectieve creativiteit wordt aangesproken en we doorlopen verschillende fases van het creatieve proces.

Na deze inspiratiesessie kun je deze ervaring en werkvorm meteen delen met je team en je eigen groep.

Opbrengsten

  • De nieuwsgierigheid wordt gestimuleerd.
  • Je leert samenwerken en co-creëren.
  • Je leert hoe je een veilige ‘playful’ leeromgeving creëert.
  • Je verscherpt je waarneming en ontwikkelt onderzoeksvaardigheden.
  • Het creatieve denkvermogen wordt gestimuleerd.
  • Je doorloopt samen het creatieve proces.
  • Je leert experimenteren, speculatief ontwerpen en prototypen.
  • Je wordt uitgedaagd je verhaal te visualiseren.
  • Je leert hoe je je oordeel uitstelt en hoe belangrijk humor daarbij is.

Nieuwsgierig geworden?

Ben je geïnteresseerd? Laat het ons weten via onderstaand formulier. Bij voldoende interesse kan een open workshop ingepland worden.
Wil je deze workshop met je team volgen? Vermeld dit dan bij de opmerkingen. We nemen dan contact met je op om de mogelijkheden te bespreken.

Workshop op maat

De workshop kan ook als teamsessie aangevraagd worden, of in de vorm van een gastles op school. Heb je hierover vragen, of wil je overleggen? Wij denken en puzzelen graag mee om ons aanbod passend te maken.