Design Fiction & Innovation

We hebben continu te maken met veranderingen en vernieuwingen om ons heen. In ons dagelijkse leven, in organisaties en natuurlijk ook in het onderwijs. Innovatie in de breedste zin van het woord, maar ook kleine veranderingen op team/groepsniveau. Soms is de vernieuwing meer dan welkom, soms knap lastig. We weten allemaal hoe stressvol het kan zijn, om jezelf steeds weer opnieuw uit te vinden en bij te blijven. Wanneer ga je die uitdaging aan en wanneer laat je het gewoon even aan je voorbij gaan?

Innoveren betekent open staan voor iets nieuws, grenzen verleggen. Uit je comfort zone, loskomen van vaste patronen. Het onbekende en de onzekerheid omarmen. Innoveren vraagt om anders waarnemen en anders denken. Denken in mogelijkheden en kansen. Daar heb je lef voor nodig, mentale veerkracht en wendbaarheid. Dat geldt voor ons allemaal.

Ik geef met heel veel plezier de workshop Design Fiction & Innovation aan professionals in lerende organisaties en in het onderwijs. Het is een enerverende werkvorm, waarbij het innovatieve en creatieve denkvermogen geprikkeld en ontwikkeld wordt.

We onderzoeken hoe je met je team een playful, creatieve innovatie-cultuur creëert. Een veilig speelveld, waar ruimte is voor nieuwsgierigheid, scherpe waarneming, onderzoek en experiment. We ontwerpen (Design), verbeelden (Fiction) en innoveren (Innovation). We doorlopen het creatieve proces en ervaren de kracht van cocreatie en diversiteit in de groep.

Door een mogelijke toekomst met elkaar te verkennen, wordt je uitgedaagd om aannames te bevragen en vaste overtuigingen te onderzoeken. 

We kunnen onze toekomst niet voorspellen. We kunnen hem wel verbeelden en creëren, mét elkaar!

Ilka Deltrap